Nailner
Nailner > Korisni saveti > Prepoznajte promene na noktima

Prepoznajte promene na noktima

Autor članka
Jasmina Kokol

Čak 50 procenata svih promena na noktima odnosi se na gljivične infekcije koje su jedan od najčešćih uzroka ovih promena. Onihomikoza je gljivična infekcija noktiju koja može da zahvati nokte na nogama i rukama. Ova poteškoća ne ugrožava život, ali je neprijatna i ponekad bolna. Gljivičnu infekciju noktiju ima između 6 i 8 procenata odraslih. Kod osoba od 40 do 60 godina ovaj procenat se povećava na 15 do 20. U nastavku vam predstavljamo šta mogu da znače promene na noktima.

Crni nokat

Razloga za crni ili potamneli nokat ima mnogo, a najčešći je povreda. Hematom pod noktom javlja se posle povrede zato što se nokat odvaja od ležišta nokta, a ispod njega se nakuplja krv. Nakupljena krv u zatvorenom prostoru pod noktom ne uzrokuje samo promenu boje nokta nego i jak pritisak koji uzrokuje bol. 

Žuta boja nokta

Promena boje nokta je jedan od prvih znakova gljivične infekcije noktiju. Žutu boju noktiju najčešće uzrokuju gljivične infekcije ili psorijaza noktiju. Psorijaza na noktima je obično povezana sa postojećom psorijazom; samo 5 procenata ljudi razvija psorijazu na noktima kao izolovanu tegobu. Žutu boju noktiju mogu takođe da izazovu hronična bubrežna bolest, pušenje, loše životne navike i lakovi za nokte.

Pre nanošenja laka u boji trebalo bi upotrebiti proziran podlak. Preporučuje se takođe da noktima često ostavimo da dišu i izbegavamo nošenje laka na noktima predugo vremena. Ako lak nosimo predugo, to može da bude uzrok gljivične infekcije. Da bismo to izbegli, možemo da upotrebljavamo posebne vazdušaste lakove za nokte koji su naročito namenjeni za nokte sklone gljivičnim infekcijama.

Bele mrlje

Bele mrlje ili oznake na noktima mogu da budu simptom nedostatka kalcijuma u telu. Međutim, verovatnije je da su znak gljivične infekcije na površini noktiju. U tom slučaju nokat može da izgleda sve bolesnije, a s vremenom postane braon ili siv.

Zadebljanje noktiju na nogama

S godinama nokti na nogama postaju sve deblji i tvrđi. Ako se to počne događati kod mladih osoba, uzrok je najverovatnije infekcija ili povreda. Nokti često zadebljaju i zbog ponavljanja pritiska na nokte kad se trljaju uz cipelu, pogotovo kod trkača na duge staze, fudbalera i osoba koje nose tesne cipele. Zadebljani nokti mogu biti bolni, teže ih je seći i slabije su propustljivi i zbog toga tretman treba početi što pre. Turpijanje nokta može izazvati još veću štetu i zato je najbolji pristup što brži početak lečenja infekcije.

Ispucali i lomljivi nokti

Nokti mogu postati lomljivi nakon dugotrajnog izlaganja vodi ili hemikalijama kao što su deterdženti i lakovi za nokte. Takođe su znak starenja pa odrasli i stariji češće pate zbog gljivica na noktima koje ulaze u nokat kroz pukotine. Na lomljivost noktiju mogu da utiču i brojna zdravstvena stanja zbog kojih se nokti lakše lome, pucaju, listaju se ili ljušte. U nekim slučajevima kod lomljivih noktiju može da pomogne uzimanje biotina i drugih vitamina, a korisno je i negovanje ruku hidratantnim kremama.

Nailner pomaže u sprečavanju prodora gljivica u nokte jer uspostavlja okolinu koja nije pogodna za preživljavanje gljivica, a takođe sadrži ovlaživače koji pomažu u jačanju lomljivih noktiju.

Bolni nokti

Gljivična infekcija noktiju može biti bolna, pogotovo ako lečenje počne prekasno. Česti uzroci bolnih infekcija noktiju su otok oko noktiju, zadebljanje nokta ili potpuno odvajanje nokta od ploče nokta. Sve to može da izazove neprijatno ili čak bolno nošenje cipela, hodanje ili stajanje na nogama. Bol takođe uzrokuju urasli nokti koji su često posledica nepravilnog sečenja noktiju, odnosno naslednih osobina ili nošenja nepravilne obuće.

Urasli nokti rastu u kožu umesto preko nje. To je najčešće na palčevima na nogama, a može da zahvati i ostale nokte. Urasli nokat lakše se inficira i postaje crven, otečen i gnojan. Osobe sa iskrivljenim ili debelim noktima, kao i starije osobe češće imaju probleme sa urastanjem noktiju na nogama.

Sličan članak

5 saveta za zdrave nokte

Uz samo nekoliko jednostavnih promena u svom načinu života možete da sprečite gljivičnu infekciju noktiju koja može da zahvati nokte na nogama i rukama.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u apotekama.