Nailner
Nailner > Korisni saveti > 5 saveta za zdrave nokte

5 saveta za zdrave nokte

Autor članka
Jasmina Kokol

Uz samo nekoliko jednostavnih promena u svom načinu života možete sprečiti gljivičnu infekciju noktiju. Nudimo vam nekoliko saveta kako očuvati zdrave nokte i sprečiti gljivična obolenja.

1. Nokte secite redovno i pravilno

Nije važno samo da redovno sečete nokte nego i kako ih sečete. Kod noktiju na nogama pazite da ih sečete ravno, a sa strane lagano zaoblite samo ako bude potrebno. Predugi nokti se češće lome, a nepravilno sečen nokat uzrokuje urastanje. Kod sečenja pazite da ne povredite kožicu oko noktiju i nikako je ne secite. Svoje turpije, makaze i klešta ne delite sa drugim osobama.

Slomljeni i urasli nokti uzrokuju bolove i neprivlačno izgledaju pa je zbog toga pravilno formiranje nokatne ploče izuzetno važno.

2. Pobrinite se za dovoljno često pranje

Redovna higijena obično se sama po sebi podrazumeva, ali svakodnevno pranje nogu mnogi ne shvataju dovoljno ozbiljno. Pošto se preko dana na stopalima nakupljaju veoma velike količine znoja, nečistoće i bakterija, važno je oprati ih svako veče tekućom vodom, gelom za tuširanje ili sapunom. Nemojte da zaboraviti da temeljno očistite delove između prstiju gde se bakterije najviše razmnožavaju. Zatim stopala dobro osušite.

Redovno pranje i temeljno sušenje važe i kod higijene ruku. Naročitu pažnju moraju da obrate osobe koje na poslu dolaze u kontakt sa šećerom jer on ubrzava razmnožavanje i rast gljivica. Kod čišćenja stopala i ruku nemojte da zaboravite nežno očistiti nečistoću ispod noktiju, ali pazite da pri tom ne dignete površinu nokta iz ležišta.

3. Izbegavajte vlažna stopala i dlanove

Budući da gljivice vole toplu i vlažnu okolinu, pri sprečavanju gljivične infekcije važno ih je izbegavati. Ako vam dlanovi i stopala ostaju vlažni, povećava se rizik od infekcija izazvanih gljivicama. Zato ruke dobro osušite posle pranja sudova, tuširanja, kupanja… Ako često kvasite ruke, upotrebljavajte kvalitetne zaštitne rukavice. Nakon svakog kvašenja stopala važno je da ih dobro osušite, a pri tom ne smete da zaboravite delove između prstiju.

4. Nosite obuću koja diše

Da biste smanjili znojenje nogu, neka čarape i cipele budu od prirodnih i prozračnih materijala. Najbolje je da upotrebljavate čarape od 100-postotnog pamuka jer će vam se u njima stopala manje znojiti, a pamučne čarape upiće vlagu i tako pomoći u sprečavanju stvaranja gljivične infekcije. Kad se čarape skvase, što pre ih zamenite čistim i suvim. Svoje čarape i cipele ne delite sa drugim osobama. Cipele dobro provetrite i osušite pre nego što ih ponovo obujete.

Savetujemo da imate po bar dva para službenih i sportskih cipela i da ih menjate; tako nikada nećete obuti vlažne, preznojene cipele.

5. Oprezno u saunama, sportskim objektima i na javnim bazenima

Pošto su gljivične infekcije zarazne, prevencija je veoma važna. Među osobama koje žive u istom domaćinstvu gljivice mogu da se prenose putem peškira, čarapa, papuča i druge obuće. Mogućnost prenosa infekcije je veća u javnim prostorijama gde ima mnogo ljudi i vlage, što omogućuje preživljavanje gljivica, dakle u saunama, sportskim dvoranama, na bazenima… Kada posećujete ove lokacije, preporučujemo vam da nosite plastične papuče, a pre odlaska dobro operite noge sapunom pa ih temeljno obrišite i osušite.  

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportista

Oni mnogo vremena provode u sportskim patikama i često povrede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske patike znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u povređenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u apotekama.