Nailner
Nailner > Korisni saveti > Onihomikoza – sve šta treba da znamo o gljivičnim infekcijama nokta

Onihomikoza – sve šta treba da znamo o gljivičnim infekcijama nokta

Autor članka
Anamaria Balić, dr med., spec. dermatovenerologije, Klinički bolnički centar Zagreb

Onihomikoza je gljivična infekcija nokatne ploče, ležišta nokta ili matriksa nokta koja čini jednu trećinu svih gljivičnih bolesti kože i njenih adneksa i ujedno polovinu svih obolenja nokta.

Oko 90% slučajeva onihomikoze uzrokuju dermatofiti, tj. gljive roda Trichophyton, ređe Epidermophyton (tinea unguium). Preostali slučajevi uzrokovani su kvasnicama (Candida) i nedermatofitnim plesnima (npr. Scopulariopsis, Fusarium, Aspergillus, Alternaria).

Onihomikoza – sve šta treba da znamo o gljivičnim infekcijama nokta
Incidencija bolesti je mnogo veća od zabeležene

Smatra se da je učestalost bolesti mnogo veća od uobičajeno zabeleženih 2–8%, od čega je zastupljenost među stanovništvom u Evropi 23%.
 
Promene načina života i navika današnjeg stanovništva kao što su nošenje zatvorene obuće, izloženost vlažnim i nedovoljno dezinfikovanim površinama u sportskim objektima, kao i rasprostranjenost različitih rodova gljivica uveliko su doprineli porastu učestalosti gljivičnih bolesti noktiju u svetu.

Faktori rizika

 • postojanje gljivične infekcije kože stopala (tinea pedis)
 • od ranije postojeća distrofija nokta
 • starija životna dob
 • imunosupresivna stanja
 • periferna vaskularna bolest
 • periferna neuropatija, najčešće u sklopu šećerne bolesti
 • hiperhidroza – prekomerno znojenje
 • psorijaza
 • trauma i deformacija stopala

Nošenje zatvorene obuće i čarapa koje onemogućavaju kruženje vazduha unutar obuće i doprinose pojačanom znojenju stopala uzrokuje stvaranje vlažne sredine koja pogoduje nastanku i širenju gljivičnih bolesti, što se događa i u kontaktu sa raznim vlažnim površinama, npr. bazeni, svlačionice, strunjače. 

U današnje vreme sa porastom trenda izlivanja veštačkih noktiju ili takozvanim trajnim lakiranjem, ''geliranjem'', raste učestalost dermatomikoza u mlađoj ženskoj populaciji. 

Nokti prstiju stopala su češće zahvaćeni od noktiju ruku

To je zbog njihovog sporijeg rasta, smanjenog snabdevanja krvlju kao i česte tamne i vlažne okoline. Bolest najčešće počinje na slobodnom rubu nokta i njegovim bočnim delovima kao belkaste ili žućkaste mrlje koje se šire prema bazi nokta. Kasnije se mogu pojaviti odvajanje nokatne ploče, tzv. oniholiza, i subungvalna hiperkeratoza koja uzrokuje najpre zadebljanje nokta a na kraju njegovo uništavanje i mrvljenje.

Onihomikoza i njene posledice – više od estetskog problema

Dermatomikoza nije samo estetski problem koji mnogo opterećuje pacijente, smanjuje samopouzdanje, uzrokuje stid, promene svakodnevnih navika, pa čak i strah od pojavljivanja u društvu zbog ponekad izrazite deformacije nokta. 

Povremeno zbog ograničenja kretanja kao rezultata izrazitog zadebljanja nokatne ploče i bolova onihomikoza može posredno da dovede do pogoršanja periferne cirkulacije i posledično venske staze i dijabetičkog stopala. 

Olakšan je i razvoj bakterijske infekcije jer je nelečena onihomikoza stalan izvor infekcije. Gljivična infekcija može da se proširi sa nokta na druge delove tela i uzrokuje bolest kod druge osobe. 

Lečenje onihomikoze je pravi izazov

Budući da su gljivične infekcije uzročnik tek polovine distrofija nokta, potvrda gljivične bolesti je veoma bitna jer u protivnom, ako bolesnik nema onihomikozu, izbegavamo dugotrajna i neuspešna lečenja antimikoticima. 

Kod ranog prepoznavanja infekcije i zahvaćenosti manje površine nokatne ploče jednog ili nekoliko prstiju intenzivna terapija lokalnim antimikoticima, često uz hemijsku ablaciju nokatne ploče keratoliticima, pokazala se efikasnom kod redovne i dugotrajne primene. 

Na tržištu postoji veliki broj medicinskih sredstava za lokalno samolečenje onihomikoza kod kojih je čest mehanizam delovanja usporavanje rasta i razmnožavanja gljivica zbog snižavanja pH u noktu. U kiseloj okolini gljivični enzimi keratinaze ne mogu razgraditi keratin kao glavni izvor hranljivih materija, a posledica je sprečavanje rasta i razmnožavanja gljivica. U lokalne oblike lečenja ubrajaju se takođe terapija laserom, fotodinamska terapija i hirurška terapija.

Kod uznapredovale ili raširene onihomikoze lečenje se danas naročito zasniva na sistemskoj terapiji, bez lokalne terapije ili u kombinaciji sa lokalnom terapijom. Sistemska terapija je izbor lečenja nakon što se ranije isprobana lokalna terapija pokazala neefikasnom, ako je zahvaćeno više od 50% površine distalnog dela nokatne ploče, zahvaćen matriks nokta ili je zahvaćeno više noktiju.

Da bi poboljšali učinak terapije i ograničili recidive, pacijenti ne smeju da koriste tuđe peškire, čarape ili obuću, treba da seku nokte na kratko, održavaju nokte i kožu stopala suvima, ali hidriranima, da nose upijajuće pamučne čarape koje se peru na temperaturi ≥ 60 °C, koriste natikače u javnim tuševima, bazenima i garderobama, dezinfikuju pribor za nokte pre upotrebe, upotrebljavaju prašak ili sprejeve protiv gljivica za obuću, kao i da rade na održavanju zdravlja i kontroli hroničnih bolesti. 

Zaključak: ako postoji sumnja na onihomikozu, preporučuje se rano postavljanje dijagnoze i lečenje sa ciljem rešavanja infekcije i ponovnog rasta zdravoga nokta. Ako dovoljno rano započnemo lečenje, svakodnevnom primenom lokalnih preparata tokom 6–12 meseci onihomikozu možemo uspešno da lečimo i time sprečimo dalje širenje infekcije na druge delove tela ili druge osobe i da sprečimo potrebu za uvođenjem sistemskih lekova. 

Izvori:

 1. Westerberg DP, Voyack MJ. Onychomycosis: Current trends in diagnosis and treatment. Am Fam Physician. 2013;88:762-70.
 2. Taheri A, Davis SA, Huang KE, Feldman SR. Onychomycosis treatment in the United States. Cutis. 2015;95:E15-21
 3. Gold LFS and Rosen T. Onychomycosis: Diagnosis, treatment, and prevention strategies. Dermatology News. 2016:2-15.
 4. Kreijkamp-Kaspers S, Hawke KL, van Driel ML. Oral Medications to Treat Toenail. Fungal Infection. JAMA. 2018;319:397-398.
 5. Drago L, Micali G, Papini M, Piraccini BM, Veraldi S. Management of mycoses in daily practice. G Ital Dermatol Venereol. 2017;152:642-650.
 6. Sleven R, Lanckacker E, Delputte P, Maes L, Cos P. Evaluation of topical antifungal products in an in vitro onychomycosis model. Mycoses. 2016;59:327-30.
 7. https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/nail-fungus#prevent, pristupljeno 13. 2. 2020

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportista

Oni mnogo vremena provode u sportskim patikama i često povrede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske patike znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u povređenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u apotekama.