Nailner
Nailner > Korisni saveti > Gljivične infekcije noktiju češće kod sportista

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportista

Autor članka
Jasmina Delalut, mag. inž. kem. inž.

Gljivična infekcija noktiju se zove onihomikoza. To je estetski problem, međutim pored neugodnog izgleda nokti inficirani gljivicama mogu da izazovu bol kod hodanja i smanje sposobnost obavljanja nekih profesija, kao i kvalitet života. Gljivična infekcija je stalan izvor bolesti koja može da se prenese na susedne nokte, a istovremeno se povećava i mogućnost pridruživanja dodatne bakterijske infekcije nokta.

Nokti se tokom sportske aktivnosti često povrede

Bolest se veoma često javlja kod sportista. Oni mnogo vremena provode u sportskim patikama i često povrede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske patike znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u povređenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mesto za rast i razmnožavanje. Gljivične infekcije noktiju lakše i češće se prenose među sportistima jer oni vole da hodaju bosi u javnim prostorijama kao što su bazeni, sportske dvorane, garderobe i zajednički tuševi.

Što duže traje infekcija, više noktiju je inficirano

Infekcija obično započinje na jednom noktu, i to na njegovoj bočnoj ivici. Nokat može da postane žućkasto-beo, može da se odvoji od podloge i da zadeblja. Površina promenjenog nokta se polako povećava. Što infekcija duže traje, više noktiju oboli. Na početku je gljivična infekcija nokta jedva vidljiva, a kako napreduje, mogu da je prate bol u noktima za vreme hodanja i bavljenja sportskim aktivnostima, kao i problemi kod nošenja obuće.  

Uporna i dugotrajna infekcija – delujte odmah

Gljivična infekcija je uporna i dugo traje. Veoma važno je da preduzmete mere čim primetite prve promene na noktima. Tretiranje i briga oko inficiranog nokta traje sve dok zdravi deo nokta ne preraste inficirani deo.

Da biste izbegli gljivičnu infekciju noktiju, preporučuje se da se pridržavate ovih uputstava:

  • U javnim prostorijama ne hodajte bosi.
  • Ne posuđujte korištenu sportsku obuću.
  • U zajedničkim tuševima upotrebljavajte papuče; ne hodajte bosi.
  • Sportsku obuću često perite i dezinfikujte da biste sprečili razvoj i širenje gljivica.
  • Nakon sportske aktivnosti osušite sportske patike pre nego što ih sledeći put obujete.
  • Dezinficikujte ruke ako ste bili u kontaktu sa osobom sa gljivičnim infekcijama noktiju.
  • Posle upotrebe zajedničkih sportskih rekvizita operite ruke.

Sličan članak

Kupalište: idealna okolina za gljivične infekcije noktiju

Međutim, kao što nas privlače i razveseljavaju više temperature, tako i gljivice obožavaju vlažnu i toplu klimu. Zato su bazeni idealna okolina za njihov rast i razvoj.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u apotekama.