Nailner
Nailner > Korisni saveti > Kupalište: idealna okolina za gljivične infekcije noktiju

Kupalište: idealna okolina za gljivične infekcije noktiju

Autor članka
Jasmina Delalut, mag. inž. kem. inž.

Sunčano vreme i više temperature podstiču nas na aktivnosti na otvorenom. Neki kreću na sportska igrališta, a drugi na bazene i kupališta. Međutim, kao što nas privlače i razveseljavaju više temperature, tako i gljivice obožavaju vlažnu i toplu klimu. Zato su bazeni idealna okolina za njihov rast i razvoj.

Gde ima mnogo ljudi, tamo su i gljivice

Gde se nalaze mase ljudi, nalaze se i gljivice, naročito ako su uslovi pogodni za njih. Zaraženi kupači prenose gljivice u čiste delove kupališta – bazene i okolne površine kao što su garderobe i sanitarije. Gljivice mogu tamo da prežive više vremena. A pošto su gljivične infekcije noktiju zarazne i za prenos infekcije potrebna je samo mala povreda ili pukotina u površini nokta, brzo može da se dogodi da sa kupališta ne donesete samo nove doživljaje nego i neprijatnu gljivičnu infekciju nokta.

Da li ste znali da gljivičnu infekciju noktiju ima približno 10 procenata ljudi? U podložnije osobe naročito spadaju plivači i sportiste jer su često izloženi javnim površinama gde se gljivice najčešće prenose.

Važna je osveštenost o gljivičnoj infekciji noktiju

Ljude treba osvestiti o gljivičnoj infekciji noktiju, načinu širenja i sprečavanja infekcije, kao i o uklanjanju gljivica. Osobe sa infekcijama u pravilu ne bi smele da odlaze na kupališta dok se gljivična infekcija nokta ne sanira. Međutim, budući da mnogi ljudi ne prepoznaju na vreme gljivičnu infekciju noktiju i da brzina tretiranja zavisi upravo od toga koliko je nokat zahvaćen, tegoba može da traje i nekoliko meseci.

Razvoj gljivične infekcije nokta

Gljivično oboljenje nokta obično započinje na bočnoj ivici nokta. Gljivice se uvlače u koren nokta i šire se dok nokat raste. Nokat najpre postaje žućkast, a sa vremenom postaje lomljiv i zadebljava se. Ako tretiranje inficiranoga nokta počne prekasno, često je prisutan bol.

Odstranjivanje gljivične infekcije

Uklanjanje infekcije je dugotrajan proces jer nokti na nogama rastu vrlo sporo, a lokalno tretiranje gljivične infekcije nokta traje sve dok zdravi deo nokta ne izraste, što traje od šest meseci do čak jedne godine.

Kako sprečiti gljivičnu infekciju noktiju na bazenima?

U sanitarijama i okolnim površinama bazena preporučuje se upotreba sopstvenih i čistih papuča. Posle kupanja se obavezno detaljno obrišite svojim peškirom. Peškir nikada ne stavljajte na pod ili druge zajedničke površine. Kupališta se moraju temeljno čistiti i to sve površine kupališta, sanitarija, tuševa i garderoba.

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportista

Oni mnogo vremena provode u sportskim patikama i često povrede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske patike znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u povređenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u apotekama.