Nailner
Nailner > Korisni saveti > Gljivične infekcije kože i noktiju

Gljivične infekcije kože i noktiju

Autor članka
Nina Fridrih, mr ph.

Čak 20 do 25% svetskog stanovništva se suočava sa gljivičnim infekcijama koje spadaju među najčešće bolesti.1

Infekcija može da se prenese putem životinja inficiranih gljivicama ili zemlje, odnosno kontaktom među ljudima, a gljivice se najčešće zadržavaju na toplim i vlažnim površinama poput zajedničkih tuš kabina, bazena, banja i sportskih objekata.

Gljivične infekcije su češće kod starijih osoba, osoba sa dijabetesom, sportista, bolesnika sa kancerom, bolesnika sa poremećajima cirkulacije i perifernog nervnog sistema i kod bolesnika sa oslabljenim imunim sistemom. Česte povrede noktiju i stopala takođe povećavaju rizik od gljivične infekcije, naročito kod starijih osoba.

Gljivične infekcije kože i noktiju

Gljivične bolesti javljaju se na različitim delovima tela, pogotovo na noktima, stopalima, naborima kože i područjima gde je koža vlažna i topla. Za ta područja karakteristični su crvenilo i svrab.

Među najčešće bolesti spadaju gljivična infekcija stopala i noktiju. Infekcija može da započne kao promena boje (bela ili žuta) na slobodnom rubu nokta na nogama ili rukama. Ako se gljivice prošire dublje u nokat, on se podebljava, vrhovi postaju krhki, a nokat poprima tamniju boju. Infekcija se često javlja nakon prethodne povrede noktiju ili kože i preteranog znojenja. Infekcija stopala najčešće se razvija u vlažnim, toplim područjima između prstiju i širi se na stopala. Koža se ljušti, svrbi, peče i ima neprijatan miris.

Gljivične infekcije kože i sluzokože su zarazne i ne leče se spontano, već zahtevaju dugotrajno lečenje. Infekcije koje se ne leče mogu da izazovu ozbiljne komplikacije jer smanjuju otpornost kože, što može dovesti do pridruženih bakterijskih infekcija usled olakšanog ulaska bakterija u kožu i organizam. Gljivice se takođe mogu proširiti u dublje slojeve kože, a prenose se i na druge ljude.

Samolečenje je primereno samo kada smo uvereni da je reč o gljivičnoj infekciji. Znakovi gljivične infekcije se mogu lako zameniti drugim kožnim infekcijama i zbog toga se preporučuje poseta doktoru kada nismo sigurni koja bolest je posredi. Doktora takođe moramo posetiti kada promene kože traju duže vreme ili znakovi ne nestaju nakon dve do tri nedelje samolečenja. 

Zbog različitih svojstava kože i noktiju za lečenje gljivica na noktima i stopalima nikada se ne koriste isti preparati.
Za samolečenje gljivičnih infekcija noktiju koriste se lakovi i olovke za nokte koji omogućavaju prodiranje aktivnih supstanci kroz tvrdo, rožnato tkivo nokta i sprečavaju širenje infekcije na zdrave delove nokta. Nailner lak i Nailner olovka sadrže mlečnu kiselinu koja stvara kiselu i nepovoljnu okolinu za gljivice. Međutim, da bi prodrli duboko u strukturu nokta, Nailner lak i Nailner olovka sadrže efikasan sistem nosača koji omogućava pristup mlečnoj kiselini tamo gde je potrebno. Za efikasno tretiranje gljivične infekcije noktiju treba započeti redovnu upotrebu odmah posle otkrivanja i nanositi proizvod dovoljno dugo. Tretiranje gljivičnih infekcija noktiju je duži proces od lečenja kožnih infekcija, a traje od 3 do 6 meseci, ponekad i duže.

Za samolečenje gljivičnih promena na koži koriste se lokalni antimikotici za koje je važno da se primenjuju u skladu sa uputstvom i dovoljno dugo (zavisno od mesta, ozbiljnosti infekcije i uzročnika).

Preventivne mere

 

IZVORI:

  1. 1 Havlickova B, Czaika VA, Friedrich M. Epidemiological trends in skin mycoses worldwide. Mycoses 2008; 51 Suppl 4: 2-15.
  2. http://www.lekarnanaklik.si/p-5126-glivice-in-glivicne-okuzbe.aspx
  3. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/glivicne-okuzbe-koze
  4. http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/VII-72.pdf
  1.  

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportista

Oni mnogo vremena provode u sportskim patikama i često povrede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske patike znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u povređenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u apotekama.