Nailner
Nailner > Korisni saveti > Gljivice na noktima nećete rešiti za 20 sekundi!

Gljivice na noktima nećete rešiti za 20 sekundi!

Autor članka
Sara Papler Dvornik, diplomirani kozmetolog

Gljivične infekcije noktiju su podmukla i dugotrajna smetnja čije lečenje moramo započeti odmah kad je primetimo. Infekcija praktično počinje nevidljivo, ali s vremenom preraste u hroničnu bolest ako je ne lečimo. Gljivične infekcije noktiju nisu samo neprijatne očima – estetski problem može da izazove ozbiljne zdravstvene komplikacije. Neke gljivice su naime opasne, naročito onda kada se infekcija proširi iz obolelih delova putem krvi po čitavom telu.1 Ignorisanje gljivica na noktima može biti uzrok potpunog gubitka nokta.2

Gljivica na noktima nećete se rešiti za 20 sekunda!

Zato je važno da odmah preduzmemo mere i da proizvod za odstranjivanje gljivica upotrebljavamo redovno, a pre svega dovoljno dugo. Ako je obolela veća površina nokta, potrebno je sistemsko lečenje, koje traje približno tri meseca. Naravno da je optimalno da gljivice ne napreduju do tog stepena da je potrebno sistemsko lečenje – antimikotici (lekovi za gljivične infekcije) mogu imati brojna neželjena dejstva, među kojima su gastrointestinalne  smetnje i tegobe sa jetrom.3

Ako je pogođena manja površina nokta, kod odstranjivanja gljivica možemo sami da preduzmemo mere uz upotrebu laka ili olovke koja sadrži sastojke koji gljivicama sprečavaju rast i preživljavanje. Jedan od tih sastojaka je mlečna kiselina – ona menja pH-vrednost nokta iz alkalne (pH 8) u kiselu (pH 2,5). Niska vrednost pH, odnosno kisela sredina zaustavlja širenje gljivične infekcije noktiju i ujedno sprečava ponovnu infekciju.

Budući da nokti rastu sporo (na palcu stopala nokat preraste celu dužinu u godini dana ili čak više), višemesečni tretman proizvodima za uklanjanje gljivica je nemoguće izbeći – pogotovo ako želimo gljivice u potpunosti da odstranimo i sprečimo ponovnu infekciju.

Treba biti svestan da je zbog sporog rasta noktiju otklanjanje gljivičnih infekcija dugotrajno i vidljivi rezultati nikako nisu mogući preko noći, a još manje za 20 sekunda. Ako dovoljno rano počnemo da sprovodimo mere, odmah kod prvih znakova infekcije, za nekoliko meseci možemo da vratimo nokte u prvobitno stanje i sprečimo da infekcija previše napreduje.

Izvori:

  1. https://zasrce.si/clanek/gljivicno-okuzbo-noktov-je-treba-zdraviti/
  2. PubMed. Ghannoum MA, Long L, Pfister WR Mycoses. Determination of the efficacy of terbinafine hydrochloride nail solution i the topical treatment of dermatophytosis i a guinea pig model. Mycoses. 2009 Jan;52(1):35-43.
  3. https://www.dnevnik.si/1042734739

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportista

Oni mnogo vremena provode u sportskim patikama i često povrede nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske patike znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u povređenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupovina proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u apotekama.